Ga naar de Galerie van Julio Breff!
“Het eerste wat ik tekende, was een vlinder”, vertelt autodidact Julio Breff lachend. “Ik moest op het platteland werken, met mijn handen in het zand, maar in mijn vrije tijd was ik altijd aan het tekenen met houtskool. Niemand heeft het me geleerd. Ik probeerde gewoon de natuur na te maken: de blauwe lucht, de rivier, de planten, mensen, boeren, de vrouw. Ik zag de feesten en de gebruiken van mijn buren in het dorp en voelde de onbedwingbare behoefte die vast te leggen. Ik moest gewoon de beelden die ik in mijn hoofd opsloeg, tekenen of schilderen.”
Nog steeds zijn er heel veel vlinders te zien in zijn werk, maar ook het Cubaanse platteland en de tegenstelling tussen platteland en stad zijn terugkerende thema’s in zijn werk, dat onder de noemer naïeve kunst valt. Het werk van Breff is te koop en te huur.
Breff werd geboren op het platteland in het oosten van Cuba als jongste in een gezin van twaalf kinderen. Al jong tekende hij met houtskool op muren: vlinders, huisjes, dieren en landschappen. Hij groeide op tussen de boeren, die hij vaak afbeeldde. Toen hij met zijn oudere zussen Havana bezocht, ontdekte hij met een schok dat de wereld veel groter was dat zijn geboortestreek. De jonge Breff genoot met volle teugen van wat de stad te bieden had en bezocht veel theater- en balletvoorstellingen. Terug op het platteland verwerkte hij zijn nieuwe ervaringen in schilderijen en tekeningen: nog steeds veel beelden van het platteland, maar nu aangevuld met moderne thema’s.
“Ik houd van het platteland, maar wil het graag vooruithelpen met de moderne middelen uit de stad. In mijn werk zie je dit terug: overal boeren, maar geen onderontwikkelde. Het zijn moderne boeren die vechten tegen armoede en onderontwikkeling.”
Breff kreeg een studiebeurs voor de opleiding tot hovenier in Havana, maar omdat er op het land geen werk was voor hoveniers, kwam hij terecht in een nikkelfabriek, waar hij voor het eerst olieverf toepaste op zijn muurschilderingen. In 1987 ontdekte de pers hem op het Evento de Arte Popular, een kunstmarkt voor autodidacten. Breff kon in 1992 zijn fabriekswerk vaarwel zeggen en zich toe gaan leggen op de schilderkunst.
In de tijd die volgde verkocht Breff aanvankelijk veel werk, maar later stagneerde de verkoop als gevolg van de terugloop van galeriehouders en kunsthandelaren in de stad en leidde hij een eenzaam leven in een arm dorp. Voor Breff is het contact met Cuban Cultural Ventures een geschenk uit de hemel: het verbindt hem met mensen in het buitenland, geeft hem nieuwe inspiratie en bovendien de mogelijkheid tot verkoop van zijn werk.
Veel van Breffs kunst gaat over vooruitgang en het overwinnen van obstakels. Breff maakte onder meer een serie met ‘mutantes extraterrestres’: buitenaardse wezens. Hij doelt daarmee op de westerse toeristen die vanaf de jaren negentig Cuba bezoeken en veel nieuws in Cuba teweegbrengen: hotels, videocamera’s, prostitutie, muziek en dollars.
“Op de dag dat er uitwisseling zal zijn tussen mensen uit de hele wereld, is er vriendschap mogelijk en betere levensomstandigheden. De gezichten van de boeren op mijn schilderijen stralen dan ook hoop uit richting mutantes extrarrestres.” Ga naar de Galerie van Julio Breff!