Cartografiezaal, Havana

Mooi event met alle betrokken bij de Cartografiezaal bij YIPP in Amsterdam

Op donderdag 23 augustus 2018 hebben we met iedereen die betrokken is bij de Cartografiezaal de tot nu toe behaalde resultaten van deze mooie internationale culturele samenwerking gevierd. In aanwezigheid van de Cubaanse ambassadeur in Nederland Soraya Álvarez Nuñez en de Nederlandse ambassadeur in Cuba Alexandra Valkenburg hebben we met vertegenwoordigers van de Nederlandse musea, archieven én de bedrijven die de Cartografiezaal hebben gesponsord gekeken naar de resultaten en samen het glas geheven. Dit jaar beginnen we ook met projecten gericht op klassieke muziek. De Nederlandse celliste Ella van Poucke en de Cubaanse violist Abél Rodriguez García verrasten ons met onder andere La Bella Cubana! Mooie middag bij YIPP in Amsterdam!

Opening Cartografiezaal

De Cartografiezaal in het Palacio del Segundo Cabo in Habana Vieja is op 1 november 2017 geopend door de Cubaanse vice-minister van Wetenschap, Dr. Fernando González en de Nederlandse ambassadrice, Alexandra Valkenburg.

Het Palacio del Segundo Cabo is het eerste museum op Cuba dat veel digitale toepassingen heeft. Bezoekers kunnen in de Cartografiezaal op touchscreens op een hele mooie manier Cubaanse kaarten uit Nederlandse musea ontdekken. Dé motor achter de digitale techniek is het Nederlandse bedrijf Yipp. Ook hebben we voor de zaal leuke, korte videos gemaakt. Over mooie Nederlandse kaarten van Cuba, over een unieke Nederlandse 17e eeuwse atlas, over een grappige, onverwachte link tussen de Baai van Matanzas en een landgoed bij Deventer én over de geschiedenis van de Nederlandse cartografie. Deze videos draaien continue in de zaal. Zowel in het Spaans als in het Engels.

Dit is een permanente expositie. Deze zaal hebben we gerealiseerd in samenwerking met de volgende partijen:

Embassy of the Kingdom of the Netherlands in CubaCuba Travel Network Damen Womy Equipment Supply B.V. Nirint Shipping B.V. Boskalis Nederland Van Oord Ihc MerwedeNationaal Archief Bijzondere Collecties Uva Maritiem Museum Rotterdam Koninklijke Bibliotheek-Nationale Bibliotheek Van Nederland Nationaal Scheepvaartmuseum Rijksmuseum Sandy León De Armas Yipp Cuban Cultural Ventures

De kaarten die te zien zijn op de touchscreens zijn afkomstig uit de collecties van de volgende Nederlandse instituten en musea:

Nationaal Archief, Maritiem Museum Rotterdam, Koninklijke Bibliotheek – Nationale bibliotheek van Nederland, Bijzondere Collecties UvA, Rijksmuseum, Het Scheepvaartmuseum.

In de zaal zijn ook korte videos te zien met achtergrondinformatie over de Nederlandse cartografie. Met natuurlijk in elke video een link met Cuba.

Deze video kwam tot stand met dank aan prof.dr. Henk den Heijer, het Nationaal Archief, dr. Peter van der Krogt, afdeling Bijzondere Collecties van de UvA, dr. Eusebio Leal Spengler, Oficina del Historiador de la Ciudad de la Habana, dr. Sjoerd van der Meer, Maritiem Museum Rotterdam.

Camera/Editor: Sandy León De Armas.