Mozart Havana Festival 2019

Van 25 oktober tot 2 november 2019 heeft het Mozart Havana Festival een speciale editie gehouden om het 500ste jubileum van Havana te vieren.

Stichting Cuban Cultural Ventures werd dit jaar weer vertegenwoordigd op het Festival met twee mooie concerten.

Het concert op 2 november 2019, in de Oratorio Felipe Neri zaal in Oud Havana, was één van de best bezochte concerten van het Festival. Wat dit concert zo speciaal maakte was de participatie van niet één, maar twee jeugdorkesten uit Havana: de Paulita Concepción Muziekschool en het Amadeo Roldán Conservatorium. Directies van beide scholen willen graag dat deze samenwerking voortgezet wordt.

Gespeeld werden de 31ste Symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart en het celloconcert van Robert Schumann. Solist in het Schumann Concert was Ella van Poucke uit Nederland en het orkest stond onder leiding van dirigent Libia Hernández.

Voor de jonge musici uit deze twee scholen in Havana was het een onvergetelijke ervaring om mee te doe aan dit bijzondere concert. Deze studenten hebben bijna nooit de mogelijkheid om zo’n uitwisseling tussen Nederland en Cuba mee te maken en deze kans om een zeer succesvol concert te geven op hoog niveau is voor hun vorming van onschatbare waarde.

Het andere evenement van Stichting Cuban Cultural Ventures was een mooi kamermuziekconcert op 1 november 2019 met een uitdagend programma van Kodaly en Mozart voor viool en cello duo, viool en piano en strijkkwartet. De spelers waren Ella van Poucke, cello uit Nederland, Mairead Hickey, viool uit Ierland, Rocío Rodiguez Castro, piano, Jenny Peña, viool en Osvaldo Enríquez altviool, alle drie jonge musici uit Cuba.

Voor medische studenten van het LUMC en Erasmus Universiteiten die cursussen volgden op Cuba werd er op 25 oktober een bijenkomst georganiseerd op de Nederlandse Ambassade en daar werd een kort recital gegeven door Ella van Poucke en Mairead Hickey.

Veel dank aan de onderstaande sponsoren en aan de Amigos van CCV die deze fantastische internationale, culturele samenwerking mede mogelijk hebben gemaakt!

Amigos van de Stichting Cuban Cultural Ventures